Auto Roméo
Ambachtshof 5
2632BB Nootdorp

Tel: 0153106657
Mob: 0653162930
Mail: [email protected]

Zweden on Ice 2013

Hè, hè, eindelijk na vier jaar is het ijs weer geschikt, minstens 35 cm, om met de Alfa’s naar Zweden af te reizen. Voordeel was nu wel dat de auto’s al klaar stonden voor het avontuur, omdat het ijs de voorgaande jaren niet dik genoeg was maar de auto’s wel al waren geprepareerd en start klaarstonden.

Dus dit jaar gelukkig geen stresstoestanden om ze op tijd klaar te krijgen. Vrijdagavond de vrachtwagen geladen met zeven auto’s en zelf op zondag naar Zweden gevlogen. Daar aangekomen spijkerbanden gemonteerd met 260 spikes per band en driften maar! Van maandagochtend tot en met vrijdagmiddag alleen maar zon gezien en geen wind, maar temperaturen tussen -15C° en -24C° is best wel koud! Maar een onbewolkte blauwe lucht en de witte sneeuw maakt veel goed.

‘s Avonds dekten we de auto’s af met zeil waardoor de ruiten niet gekrabd hoefden te worden. Maar dat was alleen de buitenkant; niet te geloven wat koud binnen in de auto’s. De versnellingspook was bevroren en moest met twee handen bediend worden. Het stuur, buiten dat die niet was vast te pakken door de kou, ging 5x zo zwaar. De wielen zaten aan de binnenkant vol sneeuw dat hard bevroren was waardoor de wielen niet meer wilden draaien. Maar door met een grote hamer tegen de wielen slaan kwamen ze los, en zo kwam de auto weer langzaam op gang.

De 75 en GTV6 met injectie startten moeiteloos maar de Giulia met carburateurs hoestte en proestte maar startte iedere ochtend toch, zelfs met -24C°. Hulde! De auto’s hebben wij voorzien van 50% sperdifferentieel, waardoor het dwars blijven rijden erg leuk wordt. De zes cilinder Alfa’s zijn redelijk goed de week doorgekomen maar de Giulia kreeg sneeuw tussen windtunnel en koelvin waardoor er bladen van de vin braken en de radiateur op vijf plekken lek raakte. In het dorp konden wij een verwarmde werkplek huren en daar hebben wij de radiateur gerepareerd zodat de Giulia de resterende dagen ook nog volop mee heeft kunnen doen. De auto’s zijn nu weer terug in Nederland waar ze even mogen uitrusten totdat we ze weer gaan prepareren voor (hopelijk) Zweden on Ice 2014.